Si totusi, ce cistiga Romania din afacerea ”Libia”?… sau ce ar castiga Moldova daca ar intra in NATO?

E foarte bine că România a intrat în NATO și are o relație excelentă cu SUA, dar trebuie remarcat că și prețul plătit e destul de piperat. Și îl achită nu doar bugetul, ci și democrația.

Am aflat din documentele Wikileaks că, prin iulie 2005, şeful statului a dat asigurări unei echipe condusă de ambasadorul Richard Jones, că România îşi menține trupele în Irak şi că România acceptă să şteargă, dintr-un foc, 80% din datoria istorică a Irakului, de 2,6 miliarde de dolari. Nu am auzit să fi fost ample dezbateri pe acest subiect în prealabil, să fi fost consultat poporul printr-un referendum sau măcar parlamentul. Pur și simplu, un om important din stat a dat de la el, ca interlopii maneliștilor, două miliarde și ceva de dolari, care ar fi putut însemna sute de kilometri de autostradă în China și cîțiva în România.

Apoi am așteptat cu toții, cu sufletul la gură, să vedem cîți bani vom face din participarea la efortul de reconstruire a Irakului, dar ne-am ales doar cu misiuni de patrulare prin deșert, peste mine anti-personal care uneori, spre deosebire de mămăliga românească, mai și explodează.

Am aflat, mai apoi, că tot președintele a stabilit cu de la sine putere ce fel de avioane multi-rol ne trebuie: în niciun caz europene, musai made in USA.

Acum, aflăm că CSAT a stabilit că trebuie să punem spațiul aerian și aeroporturile la dispoziția americanilor, pentru a bombarda Libia, fără ca Parlamentul să mai fie convocat pentru aprobarea deciziei. Asta, pentru că actuala conducere a statului a modificat legea care l-a obligat pe Emil Constantinescu, altădată, să consulte legislativul în cazul similar al bombardării fostei Iugoslavii. După cum se vede, parlamentul e musai să aprobe o ordonanță de urgență prin care se alocă fonduri de la buget comunei Nămoloasa din deal, dar nu și implicarea României într-un conflict militar.
Și vom afla într-o zi, probabil, că Traian Băsescu a iertat și Libia de datoriile istorice față de România, după modelul Irak.

L-a întrebat oare, premierul Boc, pe tatăl său, cosaș bătrîn, dacă e de acord să dea din pensia lui cîțiva lei pentru a susține efortul de conflict militar al României? I-a întrebat ori le-a explicat, măcar, cineva bugetarilor cu lefuri ciuntie, pensionarilor, mamelor de copii lăsați fără lapte praf, micilor patroni disperați, tinerilor fără viitor, căpșunarilor care trimit banii acasă șamd dacă sunt de acord cu acțiunile României prin diverse teatre de război? Dacă acceptă să rupă de la gura copiilor pentru dotarea soldaților care patrulează prin țări străine? Din cîte îmi amintesc, nu a făcut-o nimeni.
Știu, politica de alianțe presupune sacrificii. Dar, presupune și sinceritate și transparență. Presupune și respect față de poporul care te-a ales.

S-a spus, în ultimele decenii, că americanii au permis în mod controlat japonezilor să bombardeze Pearl Harbour doar pentru a justifica plauzibil în ochii propriului popor intrarea în al doilea război mondial. La fel de greu a fost să justifice implicarea în Vietnam, Kuweit ori Afganistan.
Bieții naivi, ar fi trebuit să procedeze ca în România democratică: să ia decizia peste noapte, iar informarea poporului să revină documentelor Wikileaks, peste ani și ani. (Dan Ioan Popescu – http://www.danioanpopescu.ro)

Se pare ca fratii nostri de peste Prut ne ofera experienta vie, cu mare viclesug camuflata, cum se mulge o tara sub inchipuitele imagini ca NATO ar putea sa ofere pace si stabilitate militara. Na, ca am spus-o si pe asta. Oare pacea poate fi macar achipuita cu armele. Din toata istoria asta si asa cenzurata pe trei nivele, putem gasi un exemplu unde pacea s-a instaurat cu ajutorul armelor?

Avem si noi fooooaaarte multi promoteri (sunt asa de desi si multi ca parca ar face promotie la ceva vanzari), care ne tot imping NATO pe gat, si desigur multe alte chestii. Pai dragi politicieni, la ce tot va laudati ca ati fi buni la ceva, daca nu puteti rezolva conflictul de pe Nistru? sau sa executati niste strazi in conditii normale, nemagandindu-ne la cele japoneze. Daca nu puteti pune o economie pe roate, si… unica intrebare nerezolvata a ramas nenorocitele de “minoritati sexuale”, care nu de alta dar s-ar putea sa nu mai dormim la noapte de “nedreptatea” facuta sodomitilor.

Exercitiul nu este unul nou, daca e sa ne aducem de recenta istorie, cand unii “eliberatori” ne eliberau de “ocupanti”, ca de fapt pana la urma sa intelegem ca ambii erau finantati de acelasi finantator.

Politicienii nostri intr-atata se inchina si atata streg praful moldav de pe pantofii comisarilor straini, ca pana si oamenii simpli remarca acest lucru.

Ce ar trebui sa se intample in tara asta, ca politicienii sa priveasca si sa incerce cu adevarat sa rezolve macar cele mai arzatoare probleme.

Advertisements

About Idei pentru Viaţă

Sunt o persoana interesata de lucruri durabile, cel mai adesea realizate de oameni simpli, sau idei tot atat de simple dar in acelasi moment geniale. Consider ca Omul are acces la resurse, oportunitati si informatii, care nu le poate folosi. Imi pare rau ca astazi cei mai multi au drept scop banii. Aici mi-as dori sa ne invatam a trai altfel, a trai frumos din ceea ce avem, sa devenim mici creatori din marii consumatori care suntem la moment.
Gallery | This entry was posted in Business, Sfaturi practice pentru viata. Bookmark the permalink.

One Response to Si totusi, ce cistiga Romania din afacerea ”Libia”?… sau ce ar castiga Moldova daca ar intra in NATO?

  1. imarion says:

    Acest articol vine de la articole este foarte frumoasă şi utilă ca vorbim despre Si totusi, CE cistiga România DIN Afacerea “Libia”? Este într-adevăr o mare de articol

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s